تحصیل در آلمان فرصتی آینده ساز با هزینه کم برای دانش آموزان و دانشجویان بین المللی محسوب می شود. امکان تحصیل رایگان در دانشگاه های آلمانی و فرصت تحصیل به زبان انگلیسی در برخی دانشگاه های این کشور از مزایای اصلی تحصیل آلمان محسوب می شوند. به طور کلی با توجه به قرار گیری آلمان در حوزه شینگن، امکان تبدیل ویزای تحصیلی به ویزای کاری پس از فارغ التحصیلی و نرخ بیکاری بسیار پایین آلمان در مقابل تقاضای نیروی کار دلایلی است که ادامه مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد می دهیم. جالب است بدانید با توجه به اینکه مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل به عنوان یکی از مهم ترین روش های مهاجرتی معرفی شده ولی مستقیما سبب اخذ اقامت دائم و تابعیت نمی شود.
برای آشنایی با هزینه تحصیل در آلمان در مقاطع مختلف و شرایط کار دانشجویی ضمن تحصیل مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
جدول محتوا
شرایط تحصیل در آلمان
یکی از روش های مهاجرت به آلمان، روش تحصیلی است که برای مقاطع مختلف برای متقاضیان بین الملل فراهم است. فرد متقاضی تحصیل در این کشور می تواند با اتمام دوره تحصیلی برای ورود به بازار کار این کشور اقدام نمایند و در صورت آنکه 5 سال کار کرده و درآمد کسب نموده باشد و نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نموده باشد خواهد توانست به اقامت دائم و ارزشمند این کشور دست یابد و بعد از 3 تا 5 سال بعد از اقامت دائم برای پاسپورت آلمانی خود اقدام کند.
به دلیل سطح علمی بالا و دانشگاه های دولتی رایگان، تحصیل در دانشگاه های آلمان هدف بسیاری از متقاضیان بین المللی می باشد. در کنار این موارد عوامل بسیاری همچون تنوع رشته های ارائه شده، همکاری دانشگاه ها با شرکت های متنوع و آماده شدن برای ورود به بازار کار، تحصیل در دانشگاه های آلمان ایده آل به نظر می رسد. دانشجویان بین المللی که در این کشور به تحصیل می پردازند با توجه به بازار کار مناسب، شانس بالایی برای کاریابی و اخذ اقامت آلمان خواهند داشت. همه این عوامل سبب گشته است که افراد زیادی آلمان را برای افزایش سطح علمی خود و سپس ورود به بازار کار اروپا انتخاب نمایند. با ادامه این نوشتار همراه شوید و هر آنچه را که برای تحصیل در کشور آلمان نیاز دارید بیاموزید.
در تصویر زیر اطلاعات عمومی در خصوص کشور آلمان ارائه شده است.
تحصیل در دانشگاه های آلمان در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری امکان پذیر می باشد. متقاضیان برای تحصیل در دانشگاه های آلمان می توانند از طریق سه دسته دانشگاه ها، موسسات علمی کاربردی و کالج هنر، فیلم و موسیقی، اقدام نمایند. کشور آلمان نیز همانند اکثر کشورهای جهان دارای دو نوع دانشگاه دولتی و خصوصی می باشد، البته اکثر دانشگاه های آلمان را دانشگاه های دولتی تشکیل می دهد. هزینه تحصیل در دانشگاه های آلمان متناسب با نوع آن می باشد و هزینه تحصیل در دانشگاه های دولتی بسیار کمتر از دانشگاه های خصوصی می باشد. بسیاری از دانشگاه های خصوصی فنی حرفه ای هستند که توسط دولت به رسمیت شناخته شده اند. البته دانشگاه های فنی حرفه ای هزینه تحصیلی نسبتا بالایی دارند به همین دلیل بسیاری از دانشجویان تمایل به تحصیل در دانشگاه های فدرال دارند.
دوره زبان آلمانی در کشور آلمان
برای ورود در دانشگاه های دولتی آلمان باید در آزمون ورودی این دانشگاه ها پذیرفته شوید. البته در صورتی که در کنکور ایران در دانشگاه دولتی قبول شوید، نیازی به شرکت در آزمون در آلمان نیست. با این حال برای رشته های خاصی مانند پزشکی قبولی در آزمون ورودی الزامی است و به واسطه قبولی در کنکور ایران نمی توانید پذیرش بگیرید. اکثر رشته های رایگان به زبان آلمانی ارائه می شوند و تعداد بسیار کمی برنامه انگلیسی رایگان وجود دارد، بنابراین از دیگر الزامات تحصیل رایگان در کشور آلمان ارائه مدرک زبان آلمانی است. برای پذیرش در دانشگاه های دولتی و تقریبا رایگان آلمان، علاوه بر شرایط ذکر شده باید مدرک زبان آلمانی C1 نیز ارائه دهید. بهترین راه برای افرادی که تمایل به تحصیل در این دانشگاه ها دارند این است که در دوره ی زبان آلمانی در این کشور شرکت کنند و سطح زبان خود را به C1 برسانند. برای پذیرش در دوره زبان باید مدرکA2 یا B1 آلمانی ارائه دهید. پس از گذراندن دوره زبان آلمانی با توجه به رشته ای که تصمیم به تحصیل در آن دارید، می توانید در دوره های فاندیشن مربوط به آن شرکت کنید. البته در رشته پزشکی برای ورود به دوره های زبان آلمانی در آلمان و دوره های فاندیشن نیاز به معدل دیپلم 20 می باشد. این دوره ها در دانشگاه های آلمان برگزار می شود و شما را برای شرکت در آزمون ورودی دانشگاه ها آماده می کند. هزینه دوره زبان آلمانی در آلمان بین 5،000 تا 10،000 یورو می باشد. در واقع همزمان با اخذ پذیرش برای تحصیل در دانشگاه، پذیرشی جهت تحصیل زبان آلمانی در کالج نیز به متقاضی داده می شود و بلافاصله پس از رسیدن سطح زبان به نمره قابل قبولی می توانید تحصیل خود را در دانشگاه آغاز کنید.
مدرک لازم برای پذیرش در دوره زبان | مدرکA2 یا B1 آلمانی |
معدل لازم برای دوره های فاندیشن | معدل دیپلم 20 |
هزینه دوره زبان آلمانی در آلمان | 5،000 تا 10،000 یورو |
مدرک زبان لازم برای پذیرش در دانشگاه های دولتی | مدرک زبان آلمانی C1 |
تحصیل در کالج های آلمان
دولت مرکزی آلمان دخالت کمی در سیستم آموزش و پروش در مدارس این کشور دارد و هر ایالت به صورت مستقل در این خصوص تصمیم گیری می کند. بنابراین نحوه آموزش در مدارس در نقاط مختلف آلمان متفاوت می باشد. به صورت مشترک مدارس آلمانی علاوه بر تدریس ریاضیات، جغرافیا، علوم، تاریخ و زبان، این فرصت را به دانش آموزان می دهند که در زمینه مهارت های عملی و فنی نیز آموزش ببینند.
کلاس های درس در مدارس دولتی در آلمان معمولاً به زبان آلمانی برگزار می شود، بنابراین مهاجرینی که فرزندان کم سن دارند، معمولاً تمایل دارند فرزند خود را در این مدارس ثبت نام کنند تا بتوانند زبان محلی را آموزش ببینند. البته مدارس دو زبانه و خصوصی نیز در آلمان وجود دارد که فرزندان بسیاری از مهاجرین در این مدارس به تحصیل می پردازند. با توجه به اینکه مدارس بین المللی دارای هزینه می باشد معمولاً والدین مدارس دو زبانه دولتی را انتخاب می کنند که شهریه ای ندارند. در این مدارس علاوه بر زبان آلمانی دروسی به زبان مادری هم ارائه می شود. آموزش در مدارس دولتی به صورت رایگان و اجباری است. و در 16 ایالت مختلف این کشور تلاش شده است سیستم با کیفیت آموزش نسبتا بالایی ارائه شود. در یک مطالعه در سال 2015، آلمان در رشته های ریاضی و تجربی رتبه 16 و در علوم انسانی رتبه 11 ام را کسب نموده است. دانش آموزان در هر مرحله از آموزش کاملا آزمایش و ارزیابی می شوند تا حداقل نمره لازم را کسب نمایند در غیر این صورت باید دوره را تکرار کنند. سیستم آموزشی مدارس در آلمان به دو قسمت آموزش ابتدایی و آموزش متوسطه تقسیم می شود که شرایط تحصیل در آلمان در هر کدام از این مدارس متفاوت می باشد.
آموزش ابتدایی:
سن شروع مدرسه 6 سالگی است و تا 18 سالگی ادامه دارد. دوره ابتدایی از 6 تا 10 سالگی است اما در برخی مدارس بجای 4 سال، شش سال ادامه دارد.
آموزش متوسطه:
سیستم متوسطه بسته به هدف ادامه تحصیل به چند دسته زیر تقسیم می شوند.