کرونا همه ی دنیا را درگیر خود کرده است؛ بسیاری از کسب و کارها در سراسر جهان زیان ده شده اند؛ خیلی از افراد درآمد و کار خود را به کلی از دست داده اند. پیش بینی می شود که در سال جاری میلادی اقتصاد جهان 3 درصد کوچک تر شود و این یادآور بزرگترین بحران و رکود مالی قرن بیستم (Great Depression) در دهه 30 میلادی است.
کانادا درست چند روز قبل از اعلام محدودیت های سفر به خاطر شیوع کووید 19 گفت که قصد دارد طی سال های 2020 تا 2022 از یک میلیون مهاجر جدید استقبال کند آن هم بیشتر برای رشد اقتصاد خود. صد البته می توان گفت که اندک افرادی از بین مقامات مسئول در دولت کانادا هنگام اعلام این مطلب از افتادن اقتصاد جهان بر سراشیبی کرونا خبر داشتند.
جدول محتوا
آیا استقبال از مهاجران به نفع کاناداست؟
وضع کنونی این پرسش را در ذهن ایجاد می کند که آیا کانادا باید به هر قیمتی از مهاجران استقبال کند؟ آن هم در این بحران گسترده که افراد جامعه باید حتی الامکان از هم فاصله بگیرند؟ آن هم با وضع محدودیت های گسترده برای ورود اتباع خارجی به داخل کانادا؟ شکی نیست که همه گیری کروناویروس کانادا را به تجدید نظر در اهداف مهاجرتی خود بر خواهد انگیخت. از سوی دیگر، پس از فروکش کردن تب کرونا کاهش قابل توجه تعداد مهاجران سیاست اقتصادی مناسبی نیست. چرا؟ برای اینکه کانادا به مهاجران نیاز دارد، نیاز داشته است و نیاز خواهد داشت. کانادا هم اکنون برای رشد اقتصاد خود بیش از هر برهه از تاریخ خود به مهاجران نیاز دارد.
نیاز کانادا به مهاجران؛ چرا؟
تمایل کانادا به استقبال از بیش از 300 هزار مهاجر در سال برای بر طرف کردن مشکلات مربوط به پیری جمعیت است. کانادا یکی از پایین ترین نرخ های زاد و ولد و یکی از پیرترین جمعیت های جهان را دارد. همچنانکه به تعداد بازنشستگان کانادایی افزوده می شود کانادا برای پر کردن جای خالی آنها دست و پنجه نرم می کند چرا که فرزندان زیادی از آنها بر جای نمانده است. اینجاست که ناجی کانادا از راه می رسد: مهاجرت.
از دهه 90 میلادی تا کنون مهاجرت عامل اصلی رشد جمعیت کانادا بوده است و قطعا در اوایل دهه 2030 میلادی همچنان عامل اصلی رشد جمعیت کانادا خواهد بود. رشد جمعیت از آن جهت حایز اهمیت است که رشد نیروی کار را به همراه دارد. در واقع دو راه برای گسترش و رشد اقتصاد وجود دارد: افزایش نیروی کار و افزایش بهره وری نیروی کار. امروزه مهاجرت مسئول رشد تمام یا اکثریت نیروی کار کانادا طی یک سال است. این بدین معناست که اگر کانادا درهای خود را به روی مهاجران ببندد اقتصاد خود را کوچک تر کرده است. و چرا باید این کار را بکند؟!
اقتصاد کانادا کم کم گُل خواهد کرد
صاحب نظران کانادا را عقیده بر این است که به محض تمام شدن فاصله گذاری اجتماعی و فروکش کردن زبانه های حریق عالمگیر کرونا، اقتصاد جهان و کانادا دوباره به حالت قبلی باز خواهد گشت. بعد از کرونا، نیروی کار به سر کار خود باز خواهد گشت و فرصت های شغلی بیشتری در اختیار مهاجران قرار خواهد داشت. اقتصاد پیشاکرونایی کانادا این را به ما می گوید: کانادا به زودی به حالت قبل باز خواهد گشت.
تا قبل از پندمی کرونا، نرخ بیکاری کانادا در پایین ترین حد خود قرار داشت و اقتصاد کانادا هم در بهترین وضع خود پس از بحران مالی 2008 قرار داشت. یادمان نرود که کانادا حتی پس از تمام شدن بحران مالی 2008 به استقبال از مهاجران ادامه داد و البته تصمیم صحیحی را اتخاذ کرد.
یک دلیل پایین بودن بی سابقه نرخ بیکاری قبل از کرونا در کانادا این است که چندین میلیون نفر از کانادایی ها بازنشسته شدند و کمبود نیروی کار در کانادا هنگام گسترش اقتصاد این کشور به شدت حس می شد. این وضع هم به نفع نیروی کار متولد کانادا تمام شد و هم به نفع مهاجران. به همین نحو، نیروی کار متولد کانادا و نیروی کار خارجی مهاجر، از ترمیم اقتصاد کانادا بعد از تمام شدن بحران کرونا سود خواهند برد. اگر بخواهیم واقع گرایانه در نظر بگیریم، کانادا بعد از کرونا همچنان با کمبود نیروی کار دست و پنجه نرم خواهد کرد چرا که باز هم به تعداد بازنشسته ها در سال های پیش رو افزوده خواهد شد.
نقش مهاجران کانادا در اشتغال زایی
اقتصاد کانادا روزهای سختی را پشت سر می گذارد؛ اما مهاجرت همچنان نقشی حیاتی در حمایت از ترمیم اقتصاد کانادا ایفا خواهد کرد. مهاجران از طرق مختلف به پر کردن جایگاه های شغلی خالی و نیز اشتغال زایی در کانادا کمک خواهند کرد. آنگونه که Statistics Canada اعلام کرده است مهاجران کانادا گرایش زیادی به راه اندازی کسب و کار از خود نشان می دهند. این موسسه آمار در یکی از تحقیقات اخیر خود دریافته که 25 درصد شغل های جدید در بخش خصوصی بین سال های 2003 تا 2013 توسط کارآفرینان مهاجر ایجاد شده است با اینکه این مشاغل تنها 17 درصد شرکت های مورد تحقیق را در بر می گرفتند. به بیان بهتر، مهاجران در زمینه اشتغال زایی، پوزه ی حریف سنگین تر از خود را به زمین مالیده اند. بدین ترتیب، کارآفرینان مهاجر در کانادای پساکرونا کسب و کارهایی را تاسیس خواهند کرد که برای خود کانادایی ها هم اشتغال زایی خواهد داشت.
نکته آخر اینکه مهاجران با پس انداز وارد کانادا می شوند و از این سرمایه برای چرخاندن چرخ اقتصاد کانادا استفاده خواهند کرد. مثلا دانشجویان بین المللی کانادا را در نظر بگیرید. بنا به اعلام دولت فدرال جمعیت بالغ بر 600 هزار نفری دانشجویان خارجی کانادا سالانه بالغ بر 22 میلیارد دلار به اقتصاد کانادا کمک می کند و این سرمایه برای حدود 200 هزاز کانادایی شغل ایجاد می کند. جمعیت مهاجران کانادا در حال حاضر 8 میلیون نفر است. فکر می کنید این 8 میلیون نفر بیکار نشسته اند؟!
دسته بندی شده در: